Västra Götaland planerar dra in ersättning till nätläkareFeedzy

Många digitala vårdläkare har sin bas utanför det län där de behandlar patienten. Marknadsledande Kry har till exempel sin bas i Region Sörmland. Därmed har varje besök klassificerats som om det vore en besökare i länet, som när någon på semesterresa uppsöker läkare utanför sin hemort.

Läs mer: Nätläkarna växer i rekordfart – slog fjolårets antal i juli

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har en rekommendation till regionerna på en ersättning på 500 kronor per besök. Detta vill nu den politiska majoriteten i Västra Götaland ta bort, vilket Dagens Medicin var först att rapportera om.

”Vi håller nu på att se över de krav vi ställer på och de ersättningar vi ska ge vårdcentralerna i vårdvalet från och med 2022 och vi vill öka kraven på digital tillgänglighet i allt från korta enklare konsultationer till mer avancerade besök för patienter med kroniska sjukdomar”, säger Jonas Andersson (L) i en skriftlig kommentar till förslaget. 

”Ska det vara möjligt att ställa de kraven och ge vårdcentralerna ersättning för det utökade åtagandet så kan vi inte parallellt betala för digitala utomlänskontakter till olika bolag via andra regioner”, meddelar Jonas Andersson vidare.

Västra Götalandsregionen, VGR, beräknar att den digitala utomlänsvården uppgår till uppemot 150 miljoner kronor för 2021 och närmare 200 miljoner kronor nästa år.

”Det vore mycket olyckligt om Västra Götalandsregionen tar bort möjlighet att nyttja de nationellt tillgängliga digitala vårdtjänsterna som många tusentals patienter i deras region under flera år vänt sig till för ta del av en tillgänglig, trygg och god vård. Vi ser snarare att VGR borde samverka med övriga regioner genom SKR för att säkerställa en ny, hållbar och nationellt jämlik modell för digital vård, istället för att begränsa såväl valfrihet som tillgänglighet för patienterna”, meddelar Krys presschef Jonas Beltrame-Linné.

Enligt Kry är det inte möjligt för de digitala vårdtjänsterna att verka i samtliga redioner pågrund av ”mycket fragmenterade och olika regionala system”.

Läs mer: Kry störst i Europa – vd:n talar ut om kritiken: ”Finns en rädsla för förändring”

Länk till grafik

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *