Inget avtal mellan Foodora och facket – vill att bilisterna ska medFeedzy

I ett mail från Foodora till de anställda som Di tagit del av säger bolaget att Transport ”plötsligt” ville förhandla ytterligare grupper.

”Båda parter var eniga i att kollektivavtalet skulle gälla för våra cyklister och mopedister. I sista minut sade Transports högsta ledning att de ville lägga till fler områden i förhandlingen, något som inte var överrenskommet med Foodora eller, vad det verkar som, med Transports förhandlare heller” skriver bolaget i brevet.

Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth säger till till Dagens Nyheter att fackförbundet varit öppna med förslaget att inkludera fler yrkesgrupper än cyklister och mopedförare. 

”Men utifrån att företagets verksamhet förändrats så har vårt krav på ett ”heltäckande” avtal möjligen förändrats”, säger han till DN. 

Enligt en Transport-ansluten Foodora-anställd som Di Digital varit i kontakt med har Transport fokuserat på avtal som täcker cyklister och mopedister, eftersom Transport redan har andra kollektivavtal som reglerar arbetsförhållanden för bilburna bud. Tanken var att förhandla fram ett avtal för cyklister och mopedister och inkludera bilchaufförerna i ett redan befintligt avtal.

Bilbuden står enligt Di:s källa för 30 procent av flottan och på vissa platser 100 procent. Lönen för en bilanställd är enligt källan 40 kronor per leverans plus 5 kronor per kilometer måndag till söndag. 

”De behöver dessutom betala det mesta av bränslet, bilförsäkring och underhåll”, säger uppgiftslämnaren. 

Foodora vill i nuläget inte kommentera ärendet. Bolaget är informerat om fackförbundets krav och ska återkomma i nästa vecka.

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *